Uros vai narttu Boerboel

Narttu vai uros Boerboel?

Minkälaisia luonne-eroja on uroksella ja nartulla? Kumpi sopii paremmin perheeseenne?

Tämä ikuinen ja askarruttava kysymys nousee yleensä esille, kun perheeseen ollaan hankkimassa uutta koirarotua, tai koiraa ollaan hankkimassa perheenjäseneksi. On ymmärrettävää, kun rotuun on tutustuttu ja se on valittu, seuraa kysymys sukupuolesta ja sen sopivuudesta omiin tarpeisiin.

Sikäli luonne erot saattavat rodun sisällä olla suuriakin, hyvä kasvattaja pyrkii säilyttämään aina rodun alkuperäiset ominaisuudet niin luonteessa kuin ulkomuodossakin. Ei pidä vähätellä tasapainoisen luonteen tärkeyttä ja merkitystä näin voimakkaan koiran jalostustyössä.

Tästä huolimatta kasvattajien ja käytettyjen linjojen välillä on eroa mitä tulee yksilöihin. Esimerkiksi kuinka vahva vahtivietti, kuinka sopeutuvaisia ne ovat vieraisiin tai kuinka vahva saalisvietti koiralla on.

Nämä ovat kaikki yksilöllisiä eroja, jotka perustuvat geenien lisäksi kasvuympäristöön ja ärsykkeisiin. Kun punnitaan kysymyksiä urosten ja narttujen välillä on niihin hyvin vaikea absoluuttisesti vastata edellä mainitut asiat huomioon ottaen.

Kuitenkin yleisesti urokset tapaavat omata suuremman vahtivietin ja herkemmin ilmoittavat epäilyttävistä asioista kuin nartut. Urokset ovat suorempia ja ovat ohjattavissa oikuttomammin, kuin hormonikiertojen
vaikuttama narttu, mikäli suhde ohjaajaan on kunnioittava ja luottamuksellinen. Urokset tarvitsevat useasti hieman enemmän tilaa ja rotutyypillistä tekemistä pysyäkseen tasapainoisena.
Uros kypsyy hieman hitaammin, ne ovat yleisesti leikkisämpiä ja paremmalla huumorilla varustettuja kuin nartut. Tämän vuoksi työskentely perustuu leikkien ja herkkujen pohjalle pidemmän aikaa.

Nartut saattavat olla yleisemmin helpompia ohjata, pienemmän kokonsa mutta myös yleisesti pienemmän dominanssin ansiosta. Lisäksi nartut aikuistuvat nopeammin ja ovat niin ikää totisempia, sekä paremmalla työmoraalilla varustettuja aikaisemmin kuin urokset.
Sen sijaan nartut saattavat olla oikukkaampia ja kyseenalaistaa sinua sekä asioita useammin kuin urokset (verrattuna urokseen, jonka suhde omistajaan on arvostava ja luottava).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity postituslistallemme

Saat tietoa tulevista pentueista ja pentupäivityksiä sekä tietoa kennelin toiminnasta.