Boerboelin alkuperä

Boerboelin alkuperä

Boerboel (lausutaan ”boo-r-bull”) on mastiffin eteläafrikkalainen versio. Rodun alkuperä on tunnistettavissa
sen nimestä: buurit ovat hollantilaisten siirtolaisten jälkeläisiä, jotka asettuivat Afri

kan eteläisimpään kärkeen 1600-luvun lopulla. ”Boer” tarkoittaa maanviljelijää, ja ”boel” on iso koira, kuten mastiffi.

Huolimatta siitä, että Boerboel rotua on jalostettu jo pitkään, on edelleen epäselvää, kuinka monesta ja
mistä nimenomaisesta rodusta tämä vaikuttava ja vahva koira on peräisin.

Monet uskovat, että rotu on syntynyt alkuperäisten afrikkalaisten maatiaisrotujen (africanis) ja hollantilaisten, brittiläisten ja ranskalaisten siirtolaisten Etelä-Afrikkaan tuomien rotujen risteytyksestä. Monet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että osa Boerboelin esi-isistä tuli ensimmäisten eurooppalaisten siirtolaisten mukana eteläiseen Afrikkaan: kun Jan van Riebeeck saapui vuonna 1652 työskentelemään teekomppanialle, joka oli perustamassa hollantilaista siirtokuntaa Hyvän toivon niemimaalle, hän toi mukanaan Bullenbeisserin (bull biter).

Vuosisatoja myöhemmin DeBeersin vuonna 1928 tuomia Bullmastiffeja käytettiin heidän kuuluisien timanttikaivostensa vartiointiin. Bullmastiffin vaikutus nykyisen Boerboelin ulkonäköön ja rakenteeseen on selvästi nähtävissä tästä ajasta lähtien.

Etelä-Afrikan kaksi alkuperäisrotua, Rhodesian Ridgeback ja Boerboel, risteytettiin hyvin todennäköisesti vuosisatojen kuluessa keskenään.

Tästä huolimatta Boerboel on jalostettu vahvaksi ja urheilulliseksi eläimeksi. Tuohon aikaan elämä Etelä-
Afrikan maaseudulla vaati vahvuutta niin ihmisiltä että koirilta, joten on odotettavissakin, että koiran
rakenne ja kyvykkyys on jalostettu kestämään haastavia olosuhteita. Sekä Boerboelin että Rhodesian
Ridgebackin piti olla monikäyttöisiä koiria, joskin Boerboel oli pikemminkin vahtikoira, ja toisaalta Ridgeback oli taas ennemminkin metsästyskoira.

Nämä kaksi rotua kulkivat hyvin erilaisia polkuja, ei niinkään niiden tehtävien vaan pikemminkin niitä puolustaneiden henkilöiden vuoksi. Ridgeback suuntasi pohjoiseen Britannian hallitsemaan Rhodesiaan, jossa kiinnostuneet harrastajat ryhtyivät 1920-luvulla ajamaan rodun standardointia. Etelä-Afrikassa buuriviljelijät keskittyivät kuitenkin enemmänkin käyttämään Boerboelia maatilojensa ja perheidensä vartiointiin.

Ensimmäinen virallinen Boerboelin rotumääritelmä laadittiin vuonna 1987.

Ennen virallista rotumääritelmää Boerboel-rodun ulkomuodossa oli enemmän tai vähemmän vaihtelua. Jotkut sanovat, että alkuperäinen Boerboel oli pienempi kuin nykyiset lihaksikkaat ja massiivisemmat versiot, tämä voi hyvinkin pitää paikkansa. Mutta kuten monet muutkin rodut, myös Boerboel on rotuna muuttunut vuosikymmenten kuluessa vastaamaan nykypäivän tarpeita.

Kuten aiemmin todettiin, Etelä-Afrikan kaksi kansallista koirarotua ovat kulkeneet eri suuntiin, ja vaikka näiden kahden rodun välillä on tapahtunut risteytyksiä, Boerboelia ei pidä kuitenkaan sekoittaa ridgebackiin. Boerboelin, edes ”alkuperäisen”, ei pitäisi missään muodossa muistuttaa kevyempirunkoista Ridgebackia.

Nykyään Boerboeleita löytyy kaikkialta maailmasta ja se on suosittu rotu luonteensa, sekä uskollisuutensa vuoksi. Boerboel on erinomainen rotuvalinta myös perhekoiraksi, sen rauhallisen ja tasapainoisen luonteen vuoksi. Se rakastaa perhettään ja nauttii olostaan, kun se saa elää arkea mukana yhtenä perheen jäsenenä.

Aito Boerboel puolustaa kotia ja perhettänsä, eikä peräänny.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity postituslistallemme

Saat tietoa tulevista pentueista ja pentupäivityksiä sekä tietoa kennelin toiminnasta.