Boerboel ruokinta ja liikunta

Boerboelin ruokinta ja liikunta kasvun aikana.

Mitä ruokintaan tulee, moni varmasti jo tietääkin, että suurien rotujen ruokinnalla on pentuaikana valtava merkitys. Luuston kehityksen kannalta on ehdottoman tärkeää tietää, minkälaisella ravinolla pentu
kasvatetaan. Nivelten ja rakenteen terveen kasvun tukemiseksi liikunnan, sekä nopeiden liikkeiden, rajujen leikkien ja hyppimisen rajoittaminen on ruokinnan lisäksi suuressa roolissa.


Suosittelen lämpimästi valitsemaan ruokinnan perustaksi kuivanappulan, joka on erityisesti suunniteltu
tukemaan suurten rotujen tervettä ja tasaista kasvua. Raakaruoka tulee mukaan myöhemmässä iässä, jolloin ravintoaineiden suhde ei enää ole kasvun kannalta kriittinen. Proteiinin, rasvan ja kalsiumin suhde on oltava oikea ja raakaruokinnassa harvoin saadaan suhde sellaiseksi, että siihen olisi turvallista perustaa koko ruokintaa kasvun aikana. Vain niiden ketkä ovat perehtyneet raakaruokintaan ja ravintoaineiden suhteisiin, sekä raaka-aineisiin ja niiden saatavuuteen voin mahdollisesti sanoa, että go for it.

Kyynär ja lonkkadysplasia- alttius kulkee koirilla geeneissä, mutta ruokinnalla ja pentuajan liikunnalla on suuri merkitys nivelrikon ja kehityshäiriöiden syntymiselle. Polygeenisen periytyvyyden vuoksi tervelonkkaisista vanhemmista on siis mahdollista tulla jälkeläisiä jotka kärsivät nivelrikosta tai nivelten kehityshäiriöistä, ilmankin että syy olisi ruokinnassa tai vääränlaisessa liikunnassa kasvuaikana. Mutta
vääränlainen ruokinta, liikunta, tai vastaavasti liikunnan puute kasvun aikana, voi tuoda esiin piilevän alttiuden.

Itse ruokimme koiramme sekä pennut laadukkaista raaka aineista valmistetulla erityisesti suurille roduille suunnitellulla täysravinnolla. Pennut ruokimme Lenda Puppy Max ruoalla aina niin kauan kuin luuston kasvu kestää ( n. 12 kuukautta ) ja lisäksi nartut kantoajan sekä imetyksen aikana. Aikuiset koirat ruokimme Lenda Adult Max ruoalla.

Lendan suurille roduille räätälöidyt ruoat sisältävät collageenit, MSM:t, Chondroitin sulfaatit ja Glucosamiinit, jotka tukevat koiran niveliä niin kasvuaikana kuin aikuisenakin, joten näitä ei tarvitse välttämättä enää lisätä ravintoon. Mikäli kuitenkin ruokit sellaisella ruoalla suuren rodun edustajaasi, joka ei sisällä edellä mainittuja lisäravinteita, suosittelen lämpimästi sellaisia lisäksi hankkimaan erikseen.

Kyseiset lisäravinteet eivät pelkästään auta silloin, jos koira jo kärsii nivelmuutoksien aiheuttamista kivuista, vain vielä tärkeämpää, ne tukevat ruokavaliota ennalta ehkäisten nivelongelmien syntymistä.

Lenda ruoat ovat saatavilla kotimaisesta verkkokaupasta https://laatulemmikki.fi

Pennun liikunta on hyvin kriittisessä osassa tervettä kehitystä. Pääasiallisesti pentu kasvaa syömällä ja nukkumalla, joten on päivän selvää, että riittävä uni on varmistettava kasvukaudella. Ne ketkä ovat joskus pennun kasvattaneet tietävät, että harvoin nämä itse oma aloitteisesti suostuvat nukkumaan riittävästi. Joten sinun tehtävänäsi pennun omistajana on valvoa, että pentu saa unta riittävästi. Tähän tarkoitukseen on hyvä hyödyntää rajattua tilaa, esimerkiksi suurta häkkiä, jossa kaikki erilaiset virikkeet on rajattu pois ja pentu tuntee olonsa turvalliseksi siellä nukkuessaan päiväunia. Näin pentu malttaa nukkua ja saa kasvaakseen riittävästi unta. Lisäksi tämä helpottaa yksin oloon ja rauhoittumiseen kouluttamista, sillä Boerboel jota ei ole opetettu olemaan yksin, saattaa olla hyvinkin aikaansaava eikä välttämättä niin positiivisella tavalla.

Unen lisäksi  tapahtuva liikunta on hyvä olla valvottua ja rajoitettua siten, että liikkumisen määrä ei yliväsytä pentua. Yliväsyneenä lihaksisto ei enää jaksa riittävällä tasolla tukea kasvavaa nivelistöä ja luustoa, joten tapaturmien riski kasvaa.

Pennun tulee antaa liikkua paljon vapaana ja omatahtisesti, niin kutsuttua pakotettua liikuntaa sen sijaan pitää välttää. Kasvuikäisen pennun kanssa ei pidä harrastaa rajua liikuntaa, pakotettua juoksuttamista (palloleikit, juoksulenkit, pyöräily jne), hyppimistä korkealta, taakan vetämistä, holtitonta leikkimistä isompien koirien kanssa jne.

Koiran jo ohitettu kasvukauden voidaan aloittaa tavanomainen liikunta, jonka tulee tukea koiran terveyttä ja lihaksiston ylläpitoa.

Fyysisen liikunnan lisäksi on ehdottoman tärkeä muistaa, että työskentelyyn jalostettu koira saa myös riittävästi aivotyöskentelyä tylsistymisen estämiseksi. Peruskäskyjen harjoittelu ja tottelevaisuuskoulutus on hyvä ponnahduslauta nuoren koiran kanssa muihin koiraharrastuslajeihin ja väsyttävät aktiivisenkin koiran.

Lisäksi perustottelevaisuuden harjoittelu pentuiästä lähtien, auttaa rakentamaan sinun ja koiran välille kontaktin ja siteen, sekä toimii avainasemassa tasapainoisen ja tottelevaisen koiran kasvatuksessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity postituslistallemme

Saat tietoa tulevista pentueista ja pentupäivityksiä sekä tietoa kennelin toiminnasta.